Bij Deurenfabriek Suselbeek in Sinderen produceren ze buitendeuren met HOUT100%-zekerheid. Wij namen een kijkje om te zien hoe de fabriek met de controles van HOUT100% omgaat en of ze al helemaal klaar zijn voor de aankomende Wet Kwaliteitsborging.
Suselbeek is niet zomaar een deurenfabriek. Al sinds 1921 produceert het bedrijf deuren. “We hebben niet alleen verstand van het product, maar denken ook graag mee met de klant”, aldus algemeen directeur Hendrikus Dannenberg. “We kunnen volledig ontzorgen.”
Deuren
Bij deurenfabrieken zoals Suselbeek zijn de mogelijkheden breed. Alle soorten deuren kunnen worden gemaakt: voordeuren, achterdeuren, tuindeuren en zelfs garagedeuren. Hierbij kan worden gekozen uit (massief) hardhout of samengestelde deuren in diverse soorten en stijlen. “Denk bijvoorbeeld aan deuren van meranti hardhout of samengestelde deuren van zeer hoge kwaliteit.”
Suselbeek koopt alle materialen in bij geselecteerde agenten en importeurs, met wie al jarenlang een goede vertrouwensrelatie is. “Wij zijn er op deze manier zeker van dat al het hout over de juiste keurmerken beschikt. Qua partners werken we met vaste partijen. Zo hebben we leveranciers waar we al meer dan dertig jaar mee samenwerken.”
Dat sommige materialen nog hetzelfde zijn als vroeger, wil niet zeggen dat de deuren onveranderd zijn gebleven. “Deuren zijn tegenwoordig hoger en dikker. Ook zijn buitendeuren nu altijd van een driepuntssluiting voorzien, aangezien dat verplicht is bij nieuwbouw. En qua materialen wordt er meer gecombineerd. Een deur is allang veel meer dan een simpel stuk massief hout.”
Qua afwerking is alles mogelijk. “Sommige klanten willen onbehandelde halffabricaten. Een klant is dan zelf verantwoordelijk voor het frezen, lakken, hang- en sluitwerk en glas. De meeste klanten kiezen echter voor een complete deur. In dit geval leveren wij een deur afgelakt en voorzien van glas, plus hang- en sluitwerk.” Het gaat hierbij altijd om maatwerk. “Alles is uniek en op bestelling.”
Vooral de vraag naar compleet afgewerkte deuren is momenteel groot. “Dit kent vele voordelen. Op de bouwplaats ben je bijvoorbeeld afhankelijk van het weer. Iedereen snapt wel dat het niet goed is voor de kwaliteit als je schildert terwijl het regent. Wij produceren een deur in de fabriek onder perfecte omstandigheden, waardoor de gebruikte materialen in optimale vorm worden uitgeleverd. Doordat de deuren op de bouwplaats alleen nog hoeven te worden afgehangen, gaat er veel minder mis. Er zijn dus minder faalkosten. Bovendien is er minder afval en minder overlast voor de omgeving.”
Er heerst een taboe op het kappen van hout, maar hout als grondstof inzetten is juist een doeltreffende methode om het co2-gehalte in de atmosfeer te verlagen.
Duurzaamheid
De deuren van Suselbeek zijn duurzaam op meerdere vlakken. De toegepaste materialen zijn duurzaam en de isolerende werking van de gebruikte materialen werkt energiebesparend. “Al het hout dat wij gebruiken heeft een STIP duurzaamheidscertificaat en komt dus uit duurzaam beheerde bossen. Hier wordt niet alleen met beleid gekapt, maar ook voldoende teruggepoot.”
Deze manier van bosbeheer draagt bij aan een gezonde planeet. “Als verwerker van hout vinden wij duurzaamheid heel belangrijk. Het is ook belangrijk dat dit via kanalen zoals HOUT100% naar de buitenwereld gecommuniceerd wordt.”
“Er heerst een taboe op het kappen van hout, maar hout als grondstof inzetten is juist een doeltreffende methode om het co2-gehalte in de atmosfeer te verlagen. Bomen slaan co2 op en die koolstof blijft ook opgeslagen gedurende de duur van het uit hout vervaardigde product. Hout is bovendien volledig hernieuwbaar. Het wordt tijd dat mensen gaan inzien hoe duurzaam hout écht is.”
“Ook is het belangrijk om qua houtsoorten continu te blijven innoveren. Hardhout staat ter discussie, dus wij zijn blij met nieuwe alternatieven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gemodificeerd hout, zoals Accoya. Vanzelfsprekend is de kwaliteit van hout het allerbelangrijkst.”
Kwaliteit
Suselbeek doet er alles aan om de kwaliteit van de deuren te waarborgen. “Daarom hebben wij met onze leveranciers hele duidelijke afspraken gemaakt over de materialen en controleren we alles wat bij de fabriek naar binnen komt.”
“Wij krijgen zes keer per jaar onaangekondigd een controle van de SKH. Ook zijn we een HOUT100%-bedrijf. HOUT100% voert vier controles uit verspreid over het gehele bouwproces: een fabriekscheck, een bouwplaatsinspectie, een opleveringscheck en een onderhoudscheck.”
WKB-wet
Volgend jaar geldt de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Het doel van de nieuwe wet is de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht verbeteren. Dannenberg vindt dit een goede ontwikkeling. “De sector wordt op deze manier weer professioneler.”
Een aannemer wordt door de wet verantwoordelijk voor de kwaliteit van het gehele bouwwerk en is met de keuze voor een HOUT100%-bedrijf verzekerd van een topkwaliteit product in het geheel.
Voor Suselbeek verandert er weinig. “Als je een KOMO-certificaat hebt en aangesloten bent bij HOUT100%, weet je dat je gecontroleerde kwaliteit én zekerheid hebt. De toegevoegde waarde van HOUT100% is dat we tijdens het bouwen blijven controleren of alles op de juiste manier gaat. Werk je in elke fase volgens de HOUT100%-kwaliteitseisen? Dan voldoe je automatisch aan de Wet Kwaliteitsborging.